dinsdag 4 juni 2013

Voorlichting daar waar de maffia ronselt

Weer net aangekomen bij mijn gastgezin te Boekarest in Roemenië. Weer lekker gegeten en nu even mijn mails checken en mijn blog schrijven. Ik hoop iedere dag wat te kunnen schrijven.

    Parlementsgebouw in Boekarest

Tegenwoordig huren we een auto omdat het vele malen handiger is. Ten eerste hebben we de tijd aan onszelf (Roemenen hebben een ander idee van op tijd komen n.l.). Ten tweede; we zijn veel flexibeler en als laatste is het uiteindelijk goedkoper. De eerste keren moest ineens de chauffeur ook wat geld hebben omdat hij vrije dagen had opgenomen. Het kost allemaal niet zoveel maar alles in eigen handen hebben is echt efficiënter en goedkoper. Onderweg van het vliegveld naar mijn logeeradres schoot ineens mijn voorganger naar links om een dranghek te ontwijken dat daar op een drukke driebaansweg lag. Ook ik kon hem nog maar net ontwijken en ben dus veilig aangekomen.

Aankomende vrijdag en zaterdag hebben we zoals ze het hier noemen twee conferenties over prostitutie en mensenhandel. Beide in plaatsen waar de maffia actief aan het ronselen is. Een paar weken geleden spraken we hier met plaatselijke leiders en deze bleken weinig dan niets te weten over wat er rondom hun gebeurd met de meisjes. Ze weten dat er een probleem is maar hebben geen idee hoe groot dat probleem is en hoe het in zijn werk gaat.

En daar gaan wij het komende weekend wat aan veranderen. 


We hebben een powerpoint presentatie gemaakt (in het roemeens) met de nodige informatie. We zullen de DVD Nefarious met elkaar gaan kijken, gelukkig is die in het Roemeens ondertiteld.


Nefarious is een indrukwekkende documentaire over mensenhandel en geeft een realistisch beeld over wat er gaande is in de seksindustie. Naar aanleiding van de documentaire en de powerpoint zullen we genoeg gespreksstof hebben. We willen de dag afsluiten met een gesprek wat kunnen we met elkaar doen om de Roemeense meisjes te helpen. Preventief maar ook nadat ze weer vrij zijn. Hoe helpen we ze om hun leven weer op te pakken.

Uiteraard is er een lunch tussendoor met de mogelijkheid voor persoonlijke ontmoeting. Tijdens deze dagen zullen diverse leiders aanwezig zijn. Voorgangers, jeugdleiders, psychologen, schooldirecteuren en misschien zelfs een burgermeester. Deze dagen zijn vooral bedoeld om voorlichting te geven maar ook om de Roemenen zelf in beweging te krijgen. Eind september, begin oktober zullen we weer terugkeren om in ieder geval al op een paar scholen te kunnen komen maar ook ouders te gaan voorlichten over wat er in werkelijkheid gaande is. Dat restaurant of die schoonmaakbaan is er niet voor hun dochter.

Morgen zullen we een eind rijden om een meisje dat enige maanden geleden uit haar werkkamertje werd meegenomen door twee mannen gaan ontmoeten. (Zie mijn blog van 18-12-2012) Ze is terug bij haar dochtertje en wij willen graag met eigen ogen zien hoet het met haar is en horen wat er nu allemaal gespeelt heeft.

Morgen vroeg op dus nu gauw slapen.

Welterusten.

Frits Rouvoet

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen