maandag 8 april 2013

Helaas en frustrerend

Een paar weken terug hadden we contact met een 21 jarige Roemeense prostituee. Eigenlijk meer nog een groot kind als een volwassene. Ze vertelde hoe haar ouders haar verlieten toen ze net een half jaar oud was, ze groeide op in weeshuizen en instellingen met alleen een oma die af en toe naar haar omzag. Toen ze 18 werd mocht ze op eigen benen staan, maar tja wat moet je gaan doen wanneer je niet kon studeren, nooit zelfstandig leerde te zijn en niet wetende wat het is om familie en vrienden te hebben.In een korte tijd kwam ze in de prostitutie terecht, eerst in eigen land, daarna in Italië en uiteindelijk in Holland. Ze stond toen ik haar ontmoette voor het eerst overdag en de blik in haar ogen raakte mij enorm. We geraakte in gesprek en we mochten even in haar kamertje om zonder al die nieuwsgierige mannen verder te kunnen praten. Met tranen in haar ogen vertelde ze over hoe ze opgroeide en dat ze zo ontzettend graag actrice wilde worden maar dat wel nooit wat zou worden. Ook vertelde ze ons dat ze elke dag tot God bad en dat ze daardoor ook de kracht ontving om door te gaan en niet op te geven. We nodigden haar uit om die avond met ons mee te gaan naar een diner dat ons werd aangeboden door Dolce Vita in Veenendaal ter ere van nationale vrouwendag. Ze wilde daar even over nadenken maar wilde wel dat we voor haar zouden bidden.

Echt zo bijzonder
Naderhand gingen we nog even bij haar langs om een aardigheidje te geven maar haar gordijntje bleek dicht. Omdat wij wat tijdsgebrek hadden belde ik haar, ze nam gelijk op en bleek in haar kamertje aan het bidden te zijn over het gesprek dat we met elkaar hadden. Echt zo bijzonder!

Ze besloot ook om die avond met ons mee te gaan naar het diner en ze had werkelijk de avond van haar leven. Ze genoot ontzettend maar er waren ook heel wat tranen toen ze haar hele verhaal deed aan de Roemeense dames die in Mercy Place zitten. Het blijkt dat ze in een gewone woonwijk in een huis zat met nog een aantal andere meiden en dat ze gedwongen moet werken. Ze kwam zo blij mij vertellen dat ze wilde stoppen en graag in Mercy Place een plekje wilde waar ze echt aan haar leven kon beginnen. Onderweg naar huis boden wij haar aan om die nacht bij ons thuis te slapen en de volgende dag gezamenlijk haar spulletjes op te halen. Ze weigerde dit pertinent en we spraken af dat we haar de volgende dag op zouden halen.

                                                                Helaas
De volgende ochtend ontving ik al snel een SMSje met de vraag of we haar een paar uur later op konden halen. Dit vertrouwde ik natuurlijk niet en samen met mijn dochter Petra ( @PetraRouvoet ) ben ik driekwart van de zaterdag bezig geweest om haar toch nog te pakken te krijgen. Gesproken met mensen uit het huis, een paar uur voor de deur gewacht en uiteindelijk einde van de middag en in de avond in de regen over de wallen gelopen om haar misschien te vinden weer achter het raam. Maar helaas haar niet gevonden. Wel een SMSje dat ze ervoor koos om door te blijven werken.

Frustrerend
Lieve mensen weet u hoe frustrerend dit is, ze was zo oprecht, zo puur en wilde zo graag. Toen we terug reden vanuit Veenendaal vertelde ze telkens weer hoe blij ze was. Je zou iemand wel eens willen dwingen maar dat kan natuurlijk niet.

De week daarop kwam ik haar tegen toen we in de avond op straat liepen. Ze zag mij net iets eerder dan ik haar en ze sloot heel snel het gordijn maar we hebben een lange tijd gewacht ( weer in de regen ). Uiteindelijk kreeg ik weer een SMSje met de vraag of ik haar met rust wilde laten omdat ze wilde blijven werken. Hoe moeilijk dat ook is om voor ons, we hebben het wel te respecteren. Pas liet ik haar nog weten dat we dagelijks voor haar bidden en aan haar denken. Lieve mensen; ik wil u vragen of u wilt bidden voor deze jonge Roemeense dame. Dat ze op een dag vrij zal zijn om te kunnen kiezen en wellicht die actrice zal worden die ze zo graag wil zijn.

Velen
Zoals deze vrouw zijn er velen, regelmatig komen we ze tegen. Wat ons op dit moment op valt is de enorme toestroom van jonge Roemeense meisjes. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Antwerpen. Vandaar dat ik ook zo dankbaar ben om volgende week in Roemenië te kunnen zijn. We maken deze keer een rondreis en zullen voorlichting mogen geven op diverse scholen, spreken in ( zigeuner ) kerken en ontmoetingen hebben met leiders van kerken en jeugdorganisaties. Tevens hebben we gesprekken met twee organisaties; bestaande uit Hollanders en Roemenen die vrouwen opvangen en begeleiden met een prostitutie verleden. We kunnen daar een vooralsnog bescheiden aantal werkprojecten starten en zo deze vrouwen helpen om achter hun dromen aan te gaan, een zelfstandig en menswaardig leven op te bouwen.

En zoals altijd 
Uiteraard kunt u ook weer meedoen!

Er is nog een €1000,00 nodig voor deze reis.
Wanneer u een bijdrage wilt geven dan kunt u dat overmaken
naar giro 4103912 t.n.v. STICHTING BLOOD-N-FIRE o.v.v. Roemenië.
 
U kunt ook vriend worden van Bright Fame en zo ons helpen deze vrouwen te helpen. Dit kan via www.brightfame.nl/links Als dank hiervoor ontvangt u van ons een gratis boek van Maria Genova of Jane Lasonder.
 
Medewerkers van Blood-n-Fire en Bright Fame ontvangen
geen salaris maar leven van giften.
 
Blood-n-Fire is een ANBI erkende stichting.
Uw giften zijn aftrekbaar voor de belasting.
 
Samen Schouder aan schouder met en voor die ander.
 
Een hartelijke groet en Gods zegen.
 
Frits Rouvoet
06 54985459
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen