zaterdag 15 december 2012

Nergens staat dat Hij hielp en dan professioneel afstand hield.

Afgelopen september deelde ik in het team dat er een nieuwe fase aanbrak voor ons als stichting. We hebben onze voeten neergezet in de redlight te Amsterdam. In de afgelopen jaren mochten we een 45- tal vrouwen helpen om uit te stappen en een nieuw leven op te gaan bouwen. Van deze vrouwen zijn de meesten nog steeds uit de prostitutie maar we weten dat er drie zijn terug gegaan in de prostitutie en van één vermoeden we dat zij teruggegaan is.Laatst vroeg iemand mij hoeveel successen wij hadden geboekt en toen was mijn vraag: maar wat is succes? Natuurlijk is het jammer als een jong meisje terug gaat naar haar zogenaamde vriend maar we hebben nog een heel goed contact met deze vrouwen. Zij maar ook wij zijn blij hen weer terug te zien. De relatie is nog steeds ontzettend goed. Ook dat vind ik mag je onder succes noemen.


Wat ik vooral vanaf september merk is dat er meer strijd is. We dringen dieper het wereldje rondom de prostituee in. De problemen die Maatschappelijk Werk tegenkomt lijken groter te worden omdat we met veel van de vrouwen een goede relatie hebben. Het is niet alleen met een uurtje in de week wat zaken als huisvesting, schulden, werk en meer van dit soort praktische zaken regelen. Maar wanneer je elkaar beter leert kennen gaat hulp veel dieper en gaat er van binnenuit iets nieuws op gang komen wat ze van vroeger uit nog nooit hebben mee gekregen. Ook is er zoveel frustratie, teleurstelling, pijn en verdriet dat het moeilijk is om vertrouwen te hebben dat het deze keer wel gaat lukken. Daarom kiezen we ervoor om schouder aan schouder te gaan met de vrouwen. Sommigen komen dan ook zomaar eens langs voor een bakkie koffie of ze lunchen met ons mee. Op de avonden die we organiseren vinden ze de gezelligheid waar ze anders alleen zouden zijn. Regelmatig gaan we met elkaar op een zondag naar fijne vrienden die ons op de boerderij ontvangen. Een afwisselende dag met veel tijd voor persoonlijke ontmoeting.

Wat ik ook ervaar is dat we dichter bij het wereldje komen dat zich rondom veel van de meisjes bevindt. De impact van loverboys en maffia is echt groter dan we vermoeden. Velen ook in de politiek willen ons doen geloven dat het allemaal wel meevalt en dat het redelijk onder controle is. Maar toch zien wij dat veel van de vrouwen niet vrij zijn om zelf te kiezen. Laatst is een 20 jarig meisje door drie jongens meegenomen uit haar werkkamertje en zei ze tegen haar collegaatje, "ik kom niet meer terug". Wij waren met haar in gesprek en wisten dat het niet goed zat met haar, steeds meer vertrouwde ze ons toe. En dan ineens is ze weg en dan is tevens de vraag; wie komt nu nog voor haar op. We denken te weten dat ze in het buitenland is maar wie doet nog wat voor haar. Het komt dan heel dicht bij als ze op woensdagavond nog bij onze sinterklaasviering is en vrijdags  is ze weg.  Bidt u mee voor dit meisje dat we haar toch weer te pakken kunnen krijgen en haar kunnen helpen in de vrijheid te komen.

Over mensenhandel is iedereen het wel zo'n beetje eens met elkaar. Dat moet bestreden worden. In de politiek denken velen dat je dan "schone prostitutie" overhoud. Vrouwen die er bewust voor kiezen om in de prostitutie te werken. Maar is het een vrije keuze als je jarenlang misbruik bent en op een gegeven moment denkt: weet je wat als ik toch elke keer misbruikt wordt dan kan ik er ook wel geld mee verdienen en die kerels zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Is het een vrije keuze wanneer je in financiele problemen bent gekomen door je eigen schuld of je ex. Misschien was het niet de verstandigste keuze maar het was zeker niet je droom om prostituee te worden.


Om in de prostitutie te komen is niet zo moeilijk maar eruit is een heel ander iets. Onder de stress om elke dag weer wat geld te verdienen om je kamertje te betalen is het moeilijk te solliciteren. Wanneer je er dan uit komt is het bijna onbegonnen werk om met instanties te communiceren. Waar je voor je tijd als prostituee al tegen aanliep, komt weer op je af. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Ook wij worden er wel eens moedeloos van.
Laatst hadden we een vrouw binnen waar we voor belden. We deelden mee dat het om een vrouw ging die ontvoerd en verkocht was. Nu was ze in verwachting van haar pooier en moest het kamertje verlaten dat ze kon huren. Een andere kamer was voor haar niet te vinden dus zou ze op straat komen te staan en haar baby die deze maand geboren wordt kwijt raken. Na diverse telefoontjes en geen antwoord hebben we haar opgenomen in Mercy Place. Na 10 dagen belden wij ivm papieren en  waarom we maar niets horen en dan krijg je een antwoord dat de afdelingsmanager toch zo druk is. Wel kon hij toen direct terug bellen. In deze tijd van structuren, protocollen, programma's en regels is het zo moeilijk je weg te vinden. Zeker als je de taal niet spreekt. Bijna niemand durft achter deze o zo velige structuren en regels vandaan te komen en iets te doen. We blijven liever veilig in onze comfortzone en weten ons gedekt via de protocollen. En zo'n meisje dat nergens om gevraagd heeft en ook maar door anderen hier is terecht gekomen moet zich maar zien te handhaven in deze over georganiseerde maatschappij.


Als Bright Fame hebben we gekozen om naast de vrouwen te gaan staan en samen met hen een weg te vinden naar een leven dat bij hen hoort. Niet meer dromen over hun droom maar die droom te gaan leven. Dat is iets ander als alleen van negen tot vijf je werk te doen of een foldertje af te geven met een boodschap dat wanneer je Jezus aanneemt het allemaal wel goed komt. Het is je leven te delen met die ander. Dat is ook waar Jezus voor op aarde kwam. Hij verliet de heerlijkheid van de hemel en kwam naar ons toe en deelde Zijn Leven met ons. Nergens staat dat Hij iemand hielp en daarna professioneel afstand hield. We kiezen er voor om dieper in dit wereldje door te dringen en in een  spanningsveld te leven tussen professionele hulp en relatie. Dat is denk ik wat kerst ons wil zeggen: schouder aan schouder, te geven en niet om te ontvangen en delen met die ander.

Doet u mee met ons?
 
Word dan vriend van Bright Fame en ondersteun ons maandelijks met een gift.
 Vul via de volgende link het formulier in:

Wilt u ons ondersteunen met een eenmalige gift dan kan naar giro 4103912 tgv
STICHTING BLOOD-N-FIRE
ovv Schouder aan schouder.
 
Ik heb geen salaris en leef van giften, voor persoonlijke
ondersteuning van mij kunt u een gift overmaken naar;
giro 4103912 tgv
STICHTING BLOOD-N-FIRE
ovv Frits Rouvoet

Een heel hartelijke groet,
 

Frits Rouvoet

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen