vrijdag 15 juni 2012

Maatschappelijk Werk

Hieronder een verslag van Ilze en Mirjam over hun stage. Zo krijgt u een leuk beeld hoe één en ander bij ons draait.

Stage lopen bij Bright Fame, een bijzondere ervaring!In het afgelopen (half) jaar hebben wij het voorrecht gehad om deel uit te maken van een geweldig team, dat zich vol passie en overgave inzet voor de vrouwen op de Wallen. Stage lopen bij Bright Fame is anders, bijzonder en nooit saai. Maar er is meer….

Het avontuur begon met een stage vacature bij de studentenbalie op de Christelijke Hogeschool Ede. Bright Fame zocht iemand die goed contact kan maken en onderhouden, een probleem-analyserend vermogen heeft, een stabiele persoonlijkheid heeft en volwassen christen is. Iemand die avontuurlijk ingesteld is en zelfstandig kan werken in een divers team. Goede Engelse spreekvaardigheid was daarbij een pré. Bij aanvang van de stage bleek al snel dat een woordje Roemeens, Bulgaars, Hongaars en Spaans ook wel handig was.
 
Enfin, een hele lijst. Ik (Ilze) was er bij aanvang niet 100% zeker van of ik aan alle verwachtingen kon voldoen, maar ik besloot ervoor te gaan. Gezien mijn passie voor kwetsbare groepen zoals prostituees en meisjes die het slachtoffer zijn van een loverboy dacht ik dat dit de juiste plaats voor mij was. Nog steeds als ik artikelen in de krant of op het internet lees over de kwetsbare positie van prostituees en de hopeloze situaties waarin ze zich bevinden, doet dat iets met mij. Ik heb me in het afgelopen jaar met plezier ingezet voor een betere toekomst voor deze groep vrouwen.


Stage lopen bij Bright Fame is echter niet altijd gemakkelijk. Er is veel geestelijke strijd en we hebben gemerkt dat we ons echt bevinden in de frontlinie. De duistere kant is duidelijk zichtbaar en voelbaar in het Red Light district. Je merkt vaak een blokkade wanneer je op straat met de vrouwen in gesprek gaat. Ze zitten zo vast in de wereld van prostitutie en worden door allerlei machten daarin vastgehouden. Geweldig trots zijn we dan ook op de vrouwen die de stap hebben gezet dit jaar om uit te stappen. De stap is menselijk gezien bijna onmogelijk, hierin zien we dan ook echt Gods hand. Bij Hem is niets onmogelijk! Het werken met prostituees verandert je wereldbeeld, althans dat heeft het bij ons zeker gedaan. Schrikbarend hoeveel meisjes en vrouwen er onder dwang werken. Laten we daarbij ook de groep vrouwen niet vergeten die er ogenschijnlijk vrijwillig zitten, maar kampen met zware trauma’s als gevolg van afwijzing, misbruik in de kinderjaren of torenhoge schulden als gevolg van een foute relatie en ga zo nog maar even door. Afschuwelijk en intens verdrietig om van een prostituee te horen dat ze het werk wel best vindt, omdat ze denkt dat ze gemaakt is om misbruikt te worden: “Op deze manier verdien ik er nog wat aan dat mannen mijn lichaam gebruiken en ik ben toch niet anders gewend”. Geloof ons, het contact met deze vrouwen gaat je niet in de koude kleren zitten. Het heeft iets gedaan met ons, het heeft ons diep doen nadenken over de reden van ons bestaan en het heeft ons dichter bij God gebracht. Bij wie zouden we anders te rade gaan dan bij Hem?

Het doet daarnaast ook iets met je om de mannen op straat te ontmoeten en te zien hoe respectloos zij met de vrouwen omgaan. ‘Hoer kniel voor me neer!’ had een van de mannen op zijn voet getatoeëerd. Het shockeerde ons dat op zo’n onwaardige, respectloze manier wordt gekeken naar de vrouwen. Moeilijk om te zien hoe sommige mannen gevangen zitten in het web van verslaving en haastig op zoek zijn naar iets in de trend van liefde, maar elke keer weer bedrogen uitkomen. Echte liefde is namelijk niet te koop.

In het afgelopen jaar hebben wij met het maatschappelijk werk binnen de stichting Bright Fame aan veel vrouwen praktische zorg en hulpverlening mogen bieden. Onder het motto “schouder aan schouder” en vanuit een Bijbelse visie op relatie hebben wij vrouwen, die vaak ernstig getraumatiseerd waren, begeleid naar een nieuw leven.

Wij hebben vrouwen hulp geboden bij het organiseren van praktische zaken in het leven. Bijvoorbeeld hulp bij het voeren van een eigen administratie, bij het beheren van financiën of bij het zoeken naar een woning. Daarnaast hebben wij ook vrouwen in behandeling genomen met als doel verbeteringen in vaardigheden of gedrag te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan begeleiding in het leren omgaan met angst en het aangaan en onderhouden van relaties.

Als maatschappelijk werkers willen wij bevorderen dat deze vrouwen in de samenleving tot hun recht komen als mens en als burger. Het maatschappelijk werk binnen de stichting biedt directe professionele hulpverlening aan de vrouwen, maar vervult ook indirecte taken zoals het begeleiden van vrijwilligers en het geven van voorlichting op scholen in het kader van preventie. Het maatschappelijk werk draagt op een actieve en professionele manier bij aan een zo groot mogelijke eigen verantwoordelijkheid van de vrouw. Daarnaast wordt vanuit een christelijke levensovertuiging pastorale counseling aangeboden, waarbij het accent gelegd wordt op het vergroten van de eigenwaarde van de vrouwen.


In de praktijk is het contact met de vrouwen soms nog best lastig geweest. Je hebt te maken met mensen en niet met robots. Elke vrouw heeft haar eigen verhaal en heeft een eigen manier om dingen te verwerken. Als hulpverlener moet je grenzen kunnen aanvoelen en hebben wij vaak keuzes van vrouwen moeten accepteren waar we zelf niet zo achter stonden. We hebben geleerd geduld te hebben en flexibel te zijn. Ook hebben we leren omgaan met frustraties en teleurstellingen, want het ging lang niet allemaal zoals wij het gehoopt hadden.

Al met al kunnen wij zeggen dat we met veel plezier bij Stichting Bright Fame stage hebben gelopen, een plek die wij niet snel zullen vergeten. Een plek die anders werkt dan de reguliere hulpverlening, maar waarvan wij hopen dat dit de toekomst zal zijn. Wij zijn namelijk gaan geloven in het concept van stichting Bright Fame. Samen optrekken met de ander die op dat moment even wat hulp nodig heeft. Dit alles onder leiding van Degene die alles in de hand heeft!

Mirjam Stoelinga & Ilze van Hardeveld

2 opmerkingen:

  1. Ik zou daar ook wel heel graag stage mogen lopen ...Niet geschoten is altijd mis toch ! Bij deze , zit er een kans is op een stageplekje na de vakantie ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas we zijn al weer voorzien, sorry weel geschoten maar mis

    BeantwoordenVerwijderen