dinsdag 1 mei 2012

1 september 2011: Een bijzondere dag

Vanmorgen om 10.00 uur ontmoette ik voor het eerst een nieuwe medewerkster van Hongaarse afkomst.Na even met elkaar kennis gemaakt te hebben kwam er een jonge Hongaarse dame. Afgelopen maandag had ze in gebrekkig engels/duits aangegeven dat ze hulp nodig had omdat ze het niet meer zag zitten en het werk niet meer aankon. Het was fijn om nu eens met deze jonge dame echt te kunnen communiceren en haar te leren kennen. Morgen brengt ze de hele map met documenten en kunnen we beginnen met een overzicht te aan te brengen. Volgende week gaan we dan samen met haar verder praten en bepalen hoe we verder gaan en in welke richting.


Verder een goed gesprek met een vrouw die samen met ons aan het werk wil om fondsen aan te boren zodat er meer financiele armslag komt om bv zo'n Hongaarse vrouw te helpen. Ze is best wel in staat om snel ander werk te kunnen doen. Daarom ook het uitzendbureau dat volgende maand start. Maar ook wij maken kosten en zo'n vrouw willen we graag een beetje op weg kunnen helpen. Het gaat niet om grote bedragen en ze betalen het meestal wanneer ze kunnen vrijwillig terug zodat wij anderen kunnen. helpen. In Holland helpen we vrouwen uit te stappen maar helaas komt niet elke vrouw daarvoor in aanmerking.

Zeker de twee Hongaarse vrouwen die ik samen met het nieuwe teamleid in de middag nog even bezocht. Eén van deze dames was me in de laatste dagen een paar keer opgevallen en ik wist heel zeker ik moet met haar praten. Dus nu met een vertaalster erbij greep ik mijn kans. En wat was het goed dat we daar waren.

De ene heeft vier jonge kinderen waarbij bij twee ernstige medische toestanden waren vanaf de geboorte. Dit kostte haar enorm veel geld waardoor haar schulden steeds verder opliepen. Vrienden leende haar geld maar begonnen al snel eisen aan haar te stellen. Hierdoor begon ze steeds meer werk te zoeken om maar te kunnen afbetalen. Haar man liet haar hier alleen voor op draaien en haar kinderen waren steeds vaker alleen. Hierdoor werden op een gegeven moment de kinderen zelfs van haar afgenomen. Wellicht terecht maar ze voelde zich zo machteloos en hopeloos. Nu probeert ze geld te verdienen in de prostitutie om dan straks in Hongarije een eigen woning te kunnen hebben en haar schulden volledig af te lossen dan weer werk te vinden en dan kan ze na een tijd haar kinderen weer terug krijgen. Hier verdiend ze ook al niet zoveel en zijn de kosten van de huur en een haar raam ook hoog, dus wat ze apart kan zetten is zo beroerd weinig.

Ik schrijf dit nu even op en realiseer mij dat het zo moeilijk is om in een paar woorden de sfeer van deze middag over te brengen en tevens goed haar situatie te schetsen. Maar toen ik haar zei dat ik geloofde dat God vindt dat ze een goede moeder is brak ze helemaal en vbleef maar huilen. Samen hebben we een tijd mogen bidden en ze ervoer zo dat er rust over haar kwam. Oplossingen hadden we nog niet maar het hebben kunnen delen, samen kunnen bidden en de wegtenschap dat je in een vreemd land waar je de taal niet van spreekt er mensen zijn die samen schouder aan schouder met jou de boel op een rij gaan zetten en je willen gaan helpen. Dat nam zo enorme last van haar af dat het echt zichtbaar was.

Nu wil ik geen last op jou die dit leest leggen maar deze dame heeft gebed nodig en wij willen haar helpen om ander werk te kunnen gaan doen.

Wanneer je wilt kun je ons en haar ook financieel steunen door een gift over te maken naar Giro 4103912 tnv St Blood-n-Fire ovv Hongaarse vrouw. Gift is aftrekbaar van de belasting en wij zijn ANBI erkent.

Het verhaal van die andere vrouw zal ik morgen schrijven. Vanmorgen ging ik om 09:00 uur de deur uit en het is nu bijna 23:00 uur dus tijd om even op de bank te zitten en dan gauw een paar uurtjes te gaan slapen

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen